viernes, 24 de febrero de 2012

La jaia Corema

Segons conta la tradició després de la bulla de Carnaval comença un temps de dejuni i certes privacions fins arribar a la Pasqua.

Aquest període consta de set setmanes, contant des de Dimecres de Cendra. En temps passats es va simbolitzar amb un personatge certament curiós, anomenat Jaia Corema o Jaia Serrada.
Es tracta d’una vella amb set cames, una per a cada setmana del període que va des de Carnaval a Pasqua. D’aquesta manera, en acabar la setmana, se li anava llevant una cama fins que no quedava cap, la qual cosa significava que havia arribat la Pasqua.
Aquesta es la Jaia Corema que hem fet entre tots els nins i els hem contat la història que mostrem a continuació, a més ja li hem tallat la primera cama, ja nomé en té sis.


 EL CONTE DE “LA JAIA COREMA I EL MÀGIC XIVIU”

AIXÒ ERA I NO ERA UNA DONA VELLA, A...RRUGADA I REMUGA, NO PODIA SOFRIR ELS NINS I LES NINES I SEMPRE ELS ARRUIXAVA AMB LA SEVA GRANERA. L’ANOMENAVEN JAIA, JAIA COREMA.

UN MAG, ANOMENAT XIVIU, VERMELL COM UN CALIU, CANSAT D’ADVERTIR-LA, LA VA EMBRUIXAR FENT-LI SORTIR CINC CAMES MÉS DE LES QUE TENIA.

PERÒ FENT-LI SABER QUE SI SE FEIA AMIGA DELS NINS DEL POBLE, ELL DESFARIA L’EMBRUIX I TORNARIA A TENIR LES SEVES DUES LLARGUES I PRIMES CAMES DE SEMPRE.

LA VELLA JAIA HI VA VENIR BÉ I EL MAG XIVIU, VERMELL COM UN CALIU, VA CONSENTIR A DESEMBRUIXAR-LA I AIXÍ, PER CADA SETMANA QUE HAGUÉS FET BONDA I HAGUÉS TENGUT AMAGADA LA SEVA GRANERA ESPANTADORA, EL MAG FARIA QUE PERDÉS UNA DE LES CINC CAMES.

QUAN JA NOMÉS LI QUEDAREN LES SEVES DUES CAMES, BEN AVIAT VA ESTRÈNYER A CÓRRER, ENCALÇANT NINS I NINES AMB LA SEVA GRANERA.

EL MAG XIVIU, QUE HO VA VEURE, VA FER QUE COM A ESCARMENT PER MENTIDERA, PERDÉS TAMBÉ LES SEVES DUES CAMES. AIXÍ LA COSA, LA JAIA JA NO VA PODER ENCALÇAR MAI MÉS NINGÚ.

CONTE CONTAT, CONTE ACABAT, SI NO ÉS MENTIDA SERÀ VERITAT.

No hay comentarios:

Publicar un comentario